Председателят на парламента Росен Желязков кацна на летище Фиумичино в Италия. Той

...
Председателят на парламента Росен Желязков кацна на летище Фиумичино в Италия. Той
Коментари Харесай

Желязков кацна в Рим, българската делегация поднесе венец на паметника на Капитан Петко Войвода

Председателят на Народното събрание Росен Желязков кацна на летище " Фиумичино "  в Италия.

 

Той бе посрещнат от господин Тодор Стоянов, ексклузивен и пълномощен дипломат към Посолството на Р България в Италианската република и господин Богдан Паташев, ексклузивен и пълномощен дипломат към Посолство на Р България при Светия трон и Суверенния Малтийски медал.

 

Първата спирка от визитата бе паметникът на Капитан Петко Воевода в италианската столица, където Росен Желязков сервира венец.

 

Желязков и водената от него публична делегация, която включва зам.-председателите на Народното събрание Цончо Ганев от " Възраждане " и Филиз Хюсменова от Движение за права и свободи, ръководителите на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, на ПП-ДБ Атанас Атанасов и на „ Има Такъв Народ “ Тошко Йорданов, както и Ирена Анастасова, секретар на ПГ на Българска социалистическа партия, са на двудневна визита в италианската столица.

 

В интервала 23 - 24 май представителите на българския парламент ще бъдат признати на разширена визита от папа Франциск, предхождана от персонална визита на Желязков със Светия отец на четири очи.


В Апостолически замък шефът на Народното събрание Росен Желязков ще организира среща и с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство Кардинал Пиетро Паролин.

В рамките на визитата ръководителят на Народното събрание ще се срещне с ръководителя на Камарата на депутатите на Италия Лоренцо Фонтана, както и с президента на Суверенния Малтийски медал - Джон Дънлап, 81-ви принц и Велик магистър на Суверенния Малтийски медал.

Официалната делегация от Българския парламент, която ще пътува за Италия, включва още господин Богдан Паташев, ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България към Светия Престол; митрополит Антоний, Западно- и средноевропейски Митрополит; свещеник Румен Станев, представител на Католическата черква в България; господин Никола Николов - шеф на кабинета на ръководителя на НС; госпожа Цвета Тимева - основен секретар на Президента на Република България.

В програмата на визитата е включено и поднасяне на венци и цветя на бюст-паметника на Капитан Петко челник и на паметника на писателя Иван Вазов в италианската столица.

Венци ще бъдат поднесени и на българската плоча до манастира в базиликата „ Санта Пракседе “, в която славянските книги са получили публично самопризнание от папа Адриан II.

Българската делегация ще участва на 24 май 2023 година на тържествена православна литургия в базиликата „ Сан Клементе ” и ще посети базиликата „ Санта Мария Маджоре ”.

 

Лирургията ще бъде водена от Н. В. Пр. митрополит Антоний, с присъединяване на клирици от Българската православна черква и семинаристи от Софийска духовна семинария /т.г. се празнува 120 година от основаването/ и представители на Богословския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ /т.г. се празнуват 100 година от основаването/.

 

В базиликата слово ще произнесат митрополит Антоний, Западно- и средноевропейски Митрополит и ръководителя на Народното събрание господин Росен Желязков.

Посещението на българската делегация, водена от Желязков, е в продължение на откритата традиция в Деня на славянската книжовност и просвета ръководителят на Народното събрание да се покланя пред гроба на Св. Константин - Кирил Философ, който се намира в църквата " Сан Клементе " в Рим.

 

По случай празника посолството на Р България в Рим ще даде формален банкет за българската делегация. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР